maandag 29 augustus 2011

Madeira Grande I

Na weer een flinke schommelnacht bij Porto Santo naar Madeira Grande (het hoofdeiland) gevaren Het is maar een klein tochtje van zo'n 27 NM. De wind was erg magertjes waardoor ik met een slakkengang voer. Pas op het eind van de middag de motor aangezet om nachtwerk te voorkomen. In de baai 'Enseada da Abra' voor anker gegaan. Er lagen nog twee andere schepen. De baai is zeer imposant. Je ligt slecht tientallen meters van 50 tot 100 meter hoge kliffen. De wind ging verder afzwakken en verdorie een deining uit het zuiden (!) openbaarde zich. Net zoals op Porto Santo stond de deining haaks op het beetje wind dus weer flink schommelen. Dit werd versterkt doordat de golven door de kliffen weer teruggekaatst werden. Het was daardoor een onrustige nacht. 's Ochtend bleef dit. 
Wel nog even gezwommen en daarbij m'n duikmasker verloren. Het water was al troebeler geworden waardoor ik het niet terug kon vinden. Omdat ik geen verandering in het schommelgedrag verwachte uitgeweken naar jachthaven 'Quinta do Lorde'. Deze ligt om de hoek.  In de jachthaven hebben ze ook last van de vreemde deining. Ze hadden dit nog niet eerder dit jaar gehad.
's Avonds wilde ik wat drinken en eten daar in dat kleine cafeetje aan de haven. "Doe maar een grote bier" dus kreeg ik een soort van bloemenvaas vol geel vocht geserveerd. Dit viel ook op bij een Engels echtpaar en zo we kwamen aan de praat. Geoff en Sue hebben alles in de UK verkocht en zijn samen met hun nieuw huis (het 18 meter lang jacht 'Spent') aan het varen zonder nog echt een concreet doel. Ze kwamen net van de Azoren af. Om middernacht afscheid genomen en nee het formaat bloemenvaas heb ik niet de gehele avond volgehouden.
De haven Quinta do Lordo is perfect. Normaal wordt je al buitengaats begeleid en binnen staan ze natuurlijk klaar om mee te helpen met aanleggen. Ze staan open voor alle verzoeken en ze hebben zelf een shuttle-bus voor boodschappen in Machico. Net naast de haven ligt een compleeet nieuwe woonwijk maar nog zonder bewoners. Het project is zo compleet dat er zelf al een kerkje is gebouwd. Ook de betonnen bloembakken staan er al. Ik heb begrepen dat er sinds 1 jaar weer enkele kleine werkzaamheden zijn gestart. Het lijkt op Ierse toestanden. Als nuchtere west-Europees zou je bij zo iets verwachten: maak zo snel mogelijk een deel klaar; zorg dat het bewoond wordt en start daarmee een cash flow. In de tussentijd langzaam verder afbouwen. Maar zo niet hier.


O, deze gruwel wil ik alle mensen met een veiligheidsachtergrond niet onthouden. In Machico wordt versiering door een gemeentelijke instantie aangebracht. De trap die ze daarvoor gebruiken is waarschijnlijk het resultaat van een oud-scout. Van houten palen volledig gepionierd. En elke keer wordt het opgepakt en neergezet bij de volgende versierplek.De lekkage bij de schroefas is bekeken door de jachtwerf. De beste oplossing is schip uit het water; as verwijderen en inspecteren en vervolgens de gehele seal opnieuw wikkelen. Ze hebben gelukkig ervaring met dit soort reparaties dus ik ben overtuigd dat het probleem binnen een paar uur is verholpen. Helaas kan de reparatie pas dinsdag 6 september uitgevoerd worden. De plek van het hellingen is uiterst uniek: het ligt onder de landingsbaan van het vliegveld die deels 'op poten staat'. Ik zal hier zeker foto's van maken.

Even voor een snel bezoek naar de hoofdstad Funchal geweest. In die jachthaven lagen maar een paar buitenlandse jachten en enkele jachten lagen buiten aan het anker te schommelen. Er  is maar zeer beperkt ruimte voor gasten. Weer terug in de haven Quinta do Lorde dit gemeld. "Geef maar aan wanneer je daarna toe wil gaan want dan ga ik druk uitoefenen". Kijk dat is weer zo'n vorm van het serviceniveau van deze haven.