vrijdag 5 augustus 2011

Viana do Castelo

Het zou een mooie dag worden om naar Viana do Castelo in Portugal te gaan: wind start in het zuiden en draait naar het westen. Echter het werd: zuidelijk 2-3; helder bij het vertrek om 7:00 maar al snel dichte mist. Het bijzondere is dat je na zo volledig mistige dag toch merkt dat je huid veel zon heeft gehad. 


Viana do Castelo is een plaats die lekker voelt. Moeilijk om dit verder uit te leggen maar het is de combinatie van personen, gebouwen en atmosfeer (b.v. drukte). Naar de kapper geweest. Ik was eigenlijk op zoek naar zo'n oud kappertje in een achteraf steegje met maar 1 stoel in een zaakje met een inrichting van ver vorige eeuw. Dit was niet te vinden. Dan maar een modernere coiffeur. Voor slechts 8 euro geknipt. Ja, dat klopt, in Portugal is het goedkoper. Koffie met gebak: 1,45 euro.


Bovenop de berg is een Basilica on Monta Santa Luzia met aldaar een schitterend uitzicht. Op zichzelf geen oud historisch kerk maar de route erheen is fraai. Na diverse straatjes bergop wordt je uiteindelijk geconfronteerd met een trap van 626 treden. Leuke conditietest (pffff). In de basiliek was een eucharistieviering bezig dus dat ook meegepakt.


 In de straten wordt al alles klaargemaakt voor het komende romaria opgedragen aan Nossa Senhora da Agonia. Nu al waren er festiviteiten zoals een optocht door de stad.