dinsdag 2 augustus 2011

Bayona

Dit wordt de laatste haven van Spanje. Vanuit Islas de Cies naar Bayona gezeild. Al eerder gemeld dat het hier mistig kan zijn. Zo ook nu weer. Vaar je het ene moment in helder zonnig weer; even later zit je in een mistbank met zicht van minder dan 30 meter en dat bij 4 Beaufort. Je moet wel je zonnebril ophouden omdat dit maar een lage mistbank is. De onderstaande foto (Bayona, half drie 's middags) geeft een goed beeld van zo'n lokale mistbank.


Bayona heeft 2 bijzondere aspecten: het oude centrum en het Monterreal fort. Het centrum lijkt veel op wat ook andere oude plaatsjes hebben: smalle straatjes, oude gebouwen, kleine kerkjes maar ook geen auto's en veel schaduw. Heerlijk om er doorheen te slenteren.
Het Monterreal fort omvat een behoorlijk complex. Helaas ligt in het fort een hotel maar gelukkig past het bij elkaar. Het fort heeft een lange historie. Veel vernietiging en wederopbouw. Twee mooie elementen zijn: De Clock Tower met de Sun Gate (beiden 16e eeuw) en de Prince Tower (oorspronkelijk 10e eeuw; laatste versie: 17e eeuw) aan de noordkant van het complex.
O ja, er ligt ook een replica van de Pinta. Deze was na het ontdekken van de nieuwe wereld door Columbus direct (ach, waarschijnlijk een slingerkoersje in die tijd) naar Bayona gezeild om het nieuws te melden. Ik vond het geen bezoek waard.