donderdag 5 april 2012

Montserrat

Na een klein, lekker tochtje van 30 NM al om half twaalf op Montserrat aangekomen. Eerst even gekeken te Little Bay maar uiteindelijk besloten om in de baai iets ten noorden (Rendevous Bay) te ankeren. Deze baai ligt dan wel veel meer open maar, het klinkt vreemd, je ligt er rustiger. Het water is kristalhelder. De bodem op 10 meter diepte kan je vanaf de boot zien. In twee snorkelsessies heb ik alle aangroei, met name de zeepokken, van het onderwaterschip eraf geborsteld. Er liggen in de baai twee andere boten: beiden Nederlanders! Zo veel tegelijkertijd heb ik nog niet gezien. Inklaren kan pas maandag dus maar even naar de 'buren' op s/y Vrijbuiter geroeid om te vragen of ze ook een tour over het eiland gaan maken en of ik dan bij hun kan aansluiten.  Aangezien ze direct doorhadden dat ik een Brabander was kreeg ik meteen een fles bier in mijn hand gedrukt en lege flessen werden snel ververst. Volgens mij bleef het aantal genuttigde flessen op een hand te tellen ...toch? Na ook nog een maaltijd te hebben gekregen (bloemkool, aardappelen en een Hollandse gehaktbal) weer terug naar mijn bootje gegaan. O ja; deze Nederlanders hadden al de toer gemaakt en vertrekken morgen.
De formaliteiten bij Port Authority, Customs en Immigration afgewerkt. De kantoren zijn zwaar verwaarloosd en staan op instorten. Immigration zit zelfs in een oplegger. 
Je krijgt een verblijfsvergunning voor 3 dagen. Daarna verlengen of wegwezen. Gelukkig is dan uitklaren niet nodig. Buiten de oplegger contact gemaakt met twee Belgen en twee Amerikanen. Met zijn vijven besloten om op 3 april de eilandtour te doen. 
Als je het over Montserrat hebt dan heb je het direct over de nog steeds actieve Soufriere Hills Vulcano (nagenoeg alle vulkanen in de Carieb heten Soufriere) die, na 400 jaar slapen, de laatste 15 jaar het zuidelijk deel van het eiland inclusief complete steden waaronder de hoofdstad Plymouth heeft verzwolgen door as, lava en pyroclastische lawines. 
De laatste grote eruptie was in 2010. Little Bay is de nieuwe hoofdstad.
Met het taxibusje en de gids/chauffeur eerst naar het observatorium. In het noorden is het eiland dor maar meer richting het zuiden zie je weelderige plantengroei. Dit komt mede door een aantal natuurlijke waterbronnen. We hebben vandaag geluk want de top van de vulkaan zit niet in een dik wolkendek. Je zien dan ook een flinke stoompluim uit de kratermond komen. 
De film in het observatorium laat mooie en indrukwekkende beelden van het leven op het eiland voor, tijdens en na de erupties. Prachtige beelden van de pyroclastische lawines. Vervolgens met het busje richting beperkt toegankelijk gebied. Een politiepost is opgesteld zodra je zone C in wil en het hazard level 2 of hoger is.
In deze zone zie je vele huizen die verplicht uit voorzorg verlaten zijn. De chauffeur heeft hier ook een huis maar hij woont nu in het noordelijk deel van het eiland. Hij geeft de grond niet op zodat het mogelijk door zijn kinderen in de toekomst gebruikt kan worden zodra de vulkaan weer gaat slapen. 
De voormalige 11-holes golfbaan is volledig verzwolgen door een gigantisch brede en metershoge, opgedroogde modderstroom. Een aantal gebouwen die in de weg stonden zijn weggevaagd of tot de eerste of tweede verdieping bedolven.
Toch zijn er ook voordelen. Het as is erg vruchtbare grond en het zand/gravel is goed in beton te gebruiken. Er zijn enkele mijnbouwbedrijven bezig om het op te graven, te zeven en te verschepen. Voor het verschepen wordt vaak het dok bij Plymouth gebruikt. Aangezien de route dwars door de gevaarlijkste zone V loopt moet het observatorium voor gebruik eerst toestemming verlenen.
Vervolgens bezoeken we een hotel in Richmond Hill. De naam ben ik vergeten maar een kamer boeken zal niet meer gaan. Het hotel lig vol met as en het zwembad is een asbak geworden. 
Ooit moet het eens een mooi hotel op een prachtige locatie zijn geweest. Tal van spullen zijn nog in het kantoor en in de hotelkamers te vinden. 
Vanuit dit hotel heb je een prachtig uitzicht op de vulkaan en Plymouth met haar bedolven of verlaten huizen.
Het was een indrukwekkende dag. Wat zo opvalt is dat er zeer weinig toeristen zijn en dit ondanks de prachtige trekpleister voor eco-vakanties.